Rehabmérnök

A honlapot a Japáner tervezőiroda üzemelteti.

A Japáner 2002-es megalapítása óta foglalkozik – az általános építész tervezői tevékenységen túl – akadálymentesítéssel. Építészmérnöki végzettségünk mellett az elsők között szereztünk rehabilitációs szakmérnöki diplomát az országban.

AKADÁLYMENTESÍTÉS MAGYARORSZÁGON

A blogot azért írjuk, hogy az évek alatt összegyűlt rengeteg tapasztalat és fénykép alapján segítsünk egyfajta képet alkotni arról, mit is sikerült elérni Magyarországon eddig az akadálymentesítés terén – szerintünk. A példák között igyekszünk minél több helyszínről, minél többféle akadálymentesítési megoldást bemutatni, jókat és kevésbé jókat egyaránt.

AKADÁLYMENTESÍTÉSI KÖRKÉP, NEM SEGÉDLET

A szándékunk tehát nem az, hogy ideális képet fessünk például a szakmánk eredményeiről, vagy hogy felmondjuk a leckét; milyen egy akadálymentes parkoló, rámpa, WC, vezetősáv stb. Utóbbi célra egyébként is számos ingyen letölthető segédletet találhat bárki, aki keres. Többek között itt: akadálymentesítési segédlet.

AZ AKADÁLYMENTESÍTÉSRŐL OBJEKTÍVEN…

Sokkal inkább szeretnénk viszonylag objektív képet adni az akadálymentesítés magyarországi helyzetéről, amihez a jól sikerült esetek éppúgy hozzátartoznak, mint a sikerületlenek, a tanulságaikkal együtt. Ezért a tanulságok levonása mellett értékeljük is az akadálymentesítési megoldásokat – sikerült, majdnem sikerült, nem sikerült –, amely értékelés az objektivitás szándéka mellett sem mindig az.

… ÉS SZUBJEKTÍVEN

És nemcsak azért nem, mert amit írunk, az természetesen csak a mi véleményünk, hanem azért sem, mert az akadálymentesítés sem egy fekete-fehér téma, ahol azonnal egyértelműen ki lehet jelenteni bármiről, hogy jó, vagy nem. Néhány konkrét jogszabályi követelményen kívül (amely követelmények ettől még lehetnek feleslegesek, akár károsak is…) a legtöbb, az akadálymentesítést érintő kérdésben csupán az ajánlások és főleg a tapasztalatok segíthetnek. Az ajánlásoknál pedig csak a tapasztalatok sokszínűbbek.

ÍRJA MEG TAPASZTALATAIT, KÜLDJÖN KÉPEKET!

Ezért is tartjuk fontosnak, hogy akár ismeri az adott helyszínt, akár csak látott hasonlót, akár érintett, fogyatékkal élő, idős, családos stb., tehát használja, használná az akadálymentes épített környezet elemeit, szóljon hozzá a bejegyzésekhez! A hozzászólásával gazdagíthatja az akadálymentesítésről alkotott képet. Ha van saját tapasztalata,

írja meg, küldjön róla képeket!

(A példákat a helyszínek, közreműködők megnevezése nélkül közöljük.)

Leave a Reply