óvodai mosdó akadálymentesítése

Időről időre szárnyra kap az a vélekedés, miszerint az óvodákban a gyermekmosdót is akadálymentesíteni kell. Ez egyértelműen félreértés lehet, hiszen a nehezen mozgó, járni nem tudó mozgássérült kisgyerekek mindenképp segítséget igényelnek, tehát a részükre nem indokolt akadálymentes WC-t, mosdót kialakítani, különösen nem a közös vizesblokkban.

Ha mindettől eltekintünk a bemutatott mosdó kb. rendben van, bár a jelenlegi bútorzattól nem lehetne hozzáférni, és helyesebb lett volna karos, keverő csapteleppel felszerelni.

Az akadálymentes mosdóra csak hidegvizes csap jutott.

Az akadálymentes mosdóra csak hidegvizes csap jutott (a melegvizes kiállás ott van a mosdó alatt).

A WC kialakítása viszont igazi különlegesség. A padlólapdarabokkal magasított WC, a használat előtt kiszakadt lehajtható kapaszkodó, a bútorlapra felszerelt, zéró teherbírású fix kapaszkodó, a WC-tartály frappáns vízbekötése, a párkányból kifűrészelt darabka a felhajtható kapaszkodó számára, az elbontott gyerek-WC kihűlt helye… mind-mind figyelemre méltó részletek.

Ezt nem kellett volna.

Ezt nem kellett volna.

Ha el is tekintünk attól, hogy a vizesblokkhoz eleve nem kellett volna hozzányúlni, legalábbis nem ezért, akkor sincs semmi mentség (egyébként ami az akadálymentesítést illeti, az intézmény többi része messze nem ennyire ilyen, szerencsére).

Nem sikerült.

This entry was posted in - nem sikerült, akadálymentes vizesblokk and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply